2016. júl 21.

Steve Jobs és az "Ikon vészhelyzet"

írta: PeatMNemeth
Steve Jobs és az "Ikon vészhelyzet"

Nem hiszem, hogy Steve Jobs bemutatásra szorulna. Lehet őt kedvelni vagy kritizálni, de egy biztos, hogy a munkásságát csak elismeréssel lehet említeni. Megosztó volt a vezetői stílusa, ahogy az embereivel bánt, viszont egy garázsból felépítette az világ egyik legértékesebb vállalatát. 

Mi lehetett a sikere kulcsa? 

A Walter Isaacson által készített önéletrajzi kötet mellett több könyv is megjelent vele kapcsolatban, több oldalról is megközelítve. Én épp ezért nem szeretném az életútját bemutatni, vagy a sikereit kiemelni. Csupán egy történetet szeretnék elmesélni, amit Vic Gundotra osztott meg Google+-on jó néhány évvel ezelőtt, a sztori mégsem vesztett semmit az értékéből. Akkoriban Vic volt a felelős a mobil alkalmazásokért a Google-nél.

2008-ban járunk, vagyis még az Apple és Google közötti termonukleáris háború előtt. Nem vicc, maga Jobs használta ezt a kifejezést.

Január 6-a volt, Vic épp a vasárnapi misén volt, mikor rezegni kezdett a telefonja. Mivel nem jelezte ki a hívószámot, kinyomta. 

Mise után kapott egy sms-t Steve-től:

Vic, fel tudsz hívni otthon? Valami sürgőset kell megbeszélnünk!

Mielőtt a kocsihoz ért volna, már vissza is hívta Steve-et. Abben nem volt semmi különös, hogy ők telefonon beszélnek, de ez inkább a hétköznapokra volt jellemző, a vasárnapi telefonálás szokatlannak mondható. 

Vic elmondta, miért nem vette fel a telefont, Steve csupán annyit válaszolt:

Vic, amíg a hívó félnél nem az áll, hogy ,A Jóisten’, nem szabad felvenni a telefont mise alatt!

Aki kicsit is ismeri Jobs jellemét, tudja, hogy a hasonló szellemes megjegyzések egyáltalán nem álltak távol tőle. 

Szóval Vic, van egy problémánk, amit sürgősen ki kell javítanunk. Már a saját csapatomból ki is jelöltem rá az embert, aki segíteni fog neked ebben, remélem holnapig sikerül megoldani. Ránéztem a Google logóra az iPhone-omon és nem vagyok vele megelégedve. A második ,o’ betű  sárga árnyalata valahogy nem megfelelő. Egyszerűen rossz, remélem Greggel holnapig meg tudjátok oldani a problémát. Ez így rendben van neked?

Természetesen rendben volt. Percek múlva Vic kapott egy e-mailt, aminek ,,Ikon vészhelyzet” volt a tárgya, Greg Christie-vel kellett megoldania ezt a vészhelyzetet. 

Az egész lényege, hogy Steve Jobs az Apple vezérigazgatói székéből egy olyan hibás részletet szúrt ki, amit lényegében bárki békén is hagyott volna. Ő viszont utánament a dolognak.

Elég valószínű, hogy ez csak egy volt a sok közül és szinte biztos, hogy az ilyen részletekbe menő pontosság is hozzásegítette az Apple-t, hogy ilyen sikeres termékeket gyártson.

Ha tetszett a cikk, kattints ide és iratkozz fel a facebook oldalra! 

Szólj hozzá

everest